Kedilerin yüksekten düşmesi sıklıkla karşılaşılan bir durum ve eğer bu yazıyı düşmenin ardından okuyorsanız paniklemeyin ve hızlıca işe koyulalım. Öncelikle yapmanız gerekenleri anlatalım ardından daha detaylıca konuşalım.
Uyuzdan korunmanın en önemli yolu iyi bakım ve beslemedir.
- Kedinizin yanına sakin bir şekilde gidin çünkü düştüğü için korkmuş kedinizin korkusunun ve stresinin artmasına sebep olmayın.
- Dikkatli olun, kediniz korktuğu için kaçıp saklanmaya çalışabilir bu sebeple kaçmaya çalışırken istemeden size de zarar verebilir. Kedinizin kutusuyla yanına giderseniz direk onun içine girebilir.
- Kedinizi çok sarsmayın, bükmeyin eğer ortopedik bir problem oluştuysa ağrının ve hasarın artmasına sebep olabilir.
- Kedinizin solunumunu ve ağzında solunumunu etkileyecek kan vb. var mı kontrol edin.
- Kedinizin herhangi bir yerinde aktif kanaması var mı kontrol edin, eğer şiddetli bir kanaması varsa oraya bir bez ile basınç uygulayın. Eğer kediniz hırçınsa ve zeminde/etrafta kan yoksa kanama bölgesi aramayıp kedinizi daha fazla strese sokmadan hızlıca veteriner hekime götürmek daha uygundur.
- Düştüğü zemini kontrol edin. Zemin toprak mı, beton mu, batabilecek sivri bir cisim var mı? Zemine çarpma öncesi düşerken başka bir yere çarpmış olabilir mi?
- Bu süreçlerin ardından hızlıca veteriner hekime gidin ve hekimi bu hususlar konusunda kısaca bilgilendirin.
Kediniz yüksekten düştüğünde yapacaklarınızı konuştuysak şimdi Kedilerin Yüksekten Düşme Sendromunu daha detaylıca ele alabiliriz.
Kedilerin yüksekten düşmesi başta da bahsettiğimiz gibi sık karşılaşılan durumlardan birisidir ve bu durum havaların ısınmasıyla birlikte pencereler, balkonlar açıldığı için artar. Kedilerin yüksekten düşmesinin vücutta yarattığı sonuçlara “Kedilerin Yüksekten Düşme Sendromu” (High-rise Syndrome) denir.
Yüksekten düşen kedilerin %96'sı hayatta kalmaktadır fakat vücutlarında farklı lezyonlar oluşabilir. Kediler yüksekten düşerken kendilerini dengeleyerek dört bacakların üstüne düşmeye çalışırlar. Genelde ilk katlar daha az tehlikeli gibi gözükse de eğer kediler ters bir pozisyonda düştüyse kendilerini düzeltme fırsatı bulamayabilirler ve ters düşerek daha fazla hasar alabilirler.
İkinci kattan sonra kendilerini daha rahat toparlayabilirler ve dört ayaklarının üstüne düşerler. Ayakların üstüne düşerken ayakları dümdüz olmaz. Yavaşlamak ve düştüğünde dengeyi sağlamak için ayaklarını biraz yana doğru açarlar. Bu sebeple kat sayısı arttıkça düşüşleri hızlananan kediler yere çaptıklarında ayakları açılarak göğüslerini ve çenelerini vurabilirler. Bu yüzden en çok görülen hasarlar bacaklarda(ekstremite), göğüs bölgesinde(toraks) ve baş bölgesindedir.
Bazı durumlarda omurga bütünlüğünde bozulma, iç kanama, beyin travması ve idrar kesesinin patlaması şekillenebilir. Bütün bu durumlar hızlıca müdahale edilmesi gereken durumlardır bu yüzden vakit kaybetmeden veterinere hekime gitmek gerekmektedir.
Yapılan bir araştırmada
132 yüksekten düşme vakasında (Düşen kedilerin yaş ortalaması 2.7)
%90’ında değişik derecelerde toraks travması
%63’ünde pnömotoraks
%57’sinde fasiyal travma
%39’unda ekstremite kırığı
%24’ünde şok
%18’inde travmatik luksasyonlar
%17’sinde sert damak kırığı
%17’sinde dental kırıklar
%17’sinde hipotermi
gözlenmiştir.
Ortaya çıkan bu durumların bazıları operatif müdahaleye ihtiyaç duyarken bazıları sadece medikal tedavi ile veya kendiliğinden zamanla düzelebilmektedir.
Sokakta serbestçe gezen kediler için bir önlem alamazsak da evdeki kediler için önlemler alabiliriz. Evdeki kediler genelde pencereden ve balkondan düştükleri için pencerelere ve balkona “dayanıklı” sineklik takmak büyük oranda güvenliği sağlayacaktır.
Şu söz doğrultusunda ihtiyatlı davranmak gerekir "Düşmeyen kedi yoktur, henüz düşmemiş kedi vardır.”
Asla başımıza gelmemesi umuduyla, dostlarımızla sağlıklı ve mutlu günler.
Pazartesi - Cumartesi: 10:00 - 20:00
Pazar: 12:00 - 17:00