Dişi kedilerde meydana gelen uterus hastalıkları çiftleşme sonrası embriyonun yerleşimine engel oldukları için kısırlığa neden olmaktadır. Kistik endometrial hiperplazi (rahim
duvarı kalınlaşması) kısırlığa neden olan uterus hastalıklarının başında gelmektedir. Dişi bireyde tekrarlanan kızgınlık dönemleri esnasında uterus katmanlarında kalınlaşma ile kendini gösterir. Dişi kediler her ne kadar indüklenen (provake) yumurtlamaya sahip olsalar da birçoklarında kistik endometrial hiperplazi yaşlanma ile şekillenir. Yumurtlamadan sonra artan progesteron dereceli olarak endometriyumun aşırı hareketinden dolayı ile kistik endometrial hiperplaziyi uyarmaktadır.
Çiftleşmemiş dişi kedilerde eğer yumurtlama dışarıdan uyarılır ise bu kedilerde kistik endometrial hiperplazi ve rahim iltihabı için riskli duruma düşebilirler. Bazı kedilerde minimal rahim kalınlaşması ile rahim iltihabı şekillenirken diğerlerinde şiddetli rahim kalınlaşması bulunmasına rağmen rahim iltihabı şekillenmeyebilir.
Kedilerde klinik belirtiler köpeklerde olduğu gibi akut değildir. Genelde sistemik muayeneler sırasında veya kısırlaştırma operasyonları sırasında belirlenir. Kistik endometrial hiperplazi tedavisinde tercih edilen, en yaygın olarak başvurulan yöntem ise kısırlaştırmadır. Kısırlaştırılmamış kedilerde, uzamış kızgınlık dönemi, nadir olarak uterus enfeksiyonlarıdır.
Bu hastalığın ortak bir nedeni hipofiz bezinin aşırı LH üretimi olmasıdır. Fazla lüteinizan hormon, erkek hormonlarının üretimini arttırır (androjenler). Bozukluk tedavi edilmezse, bazı erkek androjenler östrojene dönüştürülebilir. Östrojen etkilerini dengelemek için yeterli miktarda progesteron üretilmez. Bu durum uzun süre devam ederse, endometrium aşırı derecede kalınlaşabilir ve endometrial hiperplazi adı verilen durum ortaya çıkar. Kedilerde, mevsimsel olarak uzamış veya kalıcı kızgınlık, yaygın olarak kistik yumurtalık foliküllerine veya nadiren yumurtalık tümörüne bağlı olarak ortaya çıkar.Kistik yumurtalık follikülleri sıklıkla rutin kısırlaştırma esnasında bulunur.
Kistik yumurtalık folliküllü dişilerde, kalıcı kızgınlık davranışları, aşırı şiddetli tekrarlanan kızgınlık ve evcil hayvanlara uygun olmama noktasında saldırganlık gibi aşırı östrojenizm bulguları sergileyebilir. Kısırlaştırma en etkili yöntemdir. İyi huylu tümörlerin prognozu genellikle olumludur.
Pazartesi - Cumartesi: 10:00 - 20:00
Pazar: 12:00 - 17:00